Jomfruhummerfestivalen 2006
Deltagerne, dommerne og et galleri...
Deltagerne 2006
Paul Cunningham
Paul Cunningham - deltager og vinder 2004 -2006.
Dommer i 2011
Paul Cunnigham er født i England. Han har læst sig til sin viden og fået praktisk erfaring af flere engelske mesterkokke. Han har nu været 9 år i Danmark og har markeret sig som en af landets absolutte topkokke, både da han blandt andre steder var på Søllerød Kro og på Plaza. Hans egentlige gennembrud kom i december 2001 og åbnede Restaurant Coquus der lå i Gothersgade i det indre København.
Paul Cunningham bekender sig til det franske køkken, men hælder mest til den klassiske udgave. Dog ikke så meget, at der ikke også er plads til inspiration fra andre landes køkken. Også det danske køkken - og i særdeleshed sæsonens danske råvarer er med i Paul Cunninghams kogekunst.
Paul Cunninghams nuværende arbejdsplads: The Paul i Tivoli
Kasper Nielsen
Kasper Nielsen har været vidt omkring i gastronomiens verden siden han blev udlært i 1995 på Brøndums Hotel i Skagen.
I første omgang gik rejsen rundt i det nordjyske, blandt andet til Rold Storkro og et job som køkkenchef på Luneborg Kro. Herefter gik turen til Frankrig, hvor udfordringen var en stilling som køkkenchef på restauranten
L ´Herpie i Alpe D ´Huez.
Turen gik tilbage til det Nordjyske. Blandt andet til lærestedet, Brøndums Hotel, hvor Kasper var køkkenchef i 3 år, inden han i 2004 begyndte som souschef på det nyrestaurerede Ruths Hotel i Skagen.
Kaspers bidrag til gastronomien går dog langt videre end bedrifterne i de rastauranter, der har nydt godt af hans talent. Han har blandt andet været medforfatter til bogen "Brøndums Hotel - Stedet og Maden", udviklet opskrifter og været kursusleder på Fiskens Hus i Skagen.
Udover meritterne ved Kokke-olympiaden 2004 sammen med National Culinary Team of Denmark, har Kasper blandt andet vundet "Årets Julesild 2001" og den nordiske konkurrence "Flirting with seafood 2005".
Jonas Brunsvig Tønsager
Jonas er født den 25. oktober 1978.
Fra juli 1997 - marts 2000 - Kokkeelev hos Freelance Kokken i Århus.
Fra marts 2001 - maj 2001 - Kokkeelev på Restaurant Seafood i Århus
April 2001 - april 2002 - Kok på Restaurant Seafood i Århus.
April 2002 - oktober 2003 - Chef De Partie på Restaurant Le Fumoir i Paris.
Oktober 2002 - oktober 2003 - Souschef på Restaurant Seafood i Århus.
November 2003 - januar 2004 - Souschef på Restaurant The Aquarium i London.
April 2004 - december 2004 - Kok på Molskroen ved Femmøller Strand.
Marts 2005 - april 2006 - Køkkenchef under Søren Pedersen på Norsminde Kro.
April 2006 - ? - Souschef på Restaurant Det Gamle Mejeri (Vilhelmsborg) www.detgamlemejeri.dk
Jonas skriver i øjeblikket til tillægsmagasinet MUST for Jyllandsposten månedligt, sammen med sin tvillingbror Simon Tønsager.
Deltager desuden i nationale og internationale konkurrencer i østersåbning, med følgende pladseringer: DM nr. 2, EM nr. 7, Nordiske Mesterskaber nr. 5, Skandinaviske Mesterskaber nr. 5 og deltager desuden i Mesterskaber i Canada til september.
Simon Brunsvig Tønsager
Simon er udlært ved René Knudsen på Hotel Ritz i Århus og drog efter endt læretid til Paris, hvor han var chef de parti på Le Fumoire.
Siden da har han arbejdet som kok på Rosdahls i Aalborg, som souschef på fiskerestauranten Seafood i Århus og var som køkkenchef med til at starte den daværende Restaurant Grill Bar op i Århus.
I dag prøver han kræfter i det københavnske som souschef på Den Røde Cottage i Klampenborg.
Simon nærer en forkærlighed for fisk og skaldyr, hvilken han blandt andet dyrker i forbindelse med danske og nordiske mesterskabskonkurrencer i østersåbning, hvor han har deltaget flere gange.
Desuden har han sammen med sin tvillingebror et fast madindlæg i Jyllandspostens tillægsmagasin MUST.
Dommerne 2006
Per Mandrup, overdommer
Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige 16 år Kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærk fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.
Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED
Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.
Helle Brønnum Carlsen
Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 16. gang til dommerbordet til den 17. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.
Dårligt at blækket tørt på denne præsentation førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.
Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt for opskrifter, fortællinger mv. af Øen, som fruen holder så meget af. Og lur om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.
Ud over den friske fisk og de andre overtrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Ilse frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særlig ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.
Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.
Kristian Rise
Siden Kristian Rise blev udlært fra Restaurant Messen har han givet et betragteligt bidrag til dansk gastronom
Kristians første udfordring som køkkenchef var på Prinses Juliana i Aalborg. Sideløbende blev det til konsulentarbejde for Nordjyske fødevareproducenter samt deltagelse i diverse radio- og TV-programmer.
Ligeledes har gastronomisk udvikling og kvalitetsstyring haft Kristians fokus, såvel som han har afholdt seminarer for andre køkkenchefer.
Efter godt fire år i Aalborg gik turen i 2001 til Restaurant Gråanden i Frederikshavn, der i denne periode blev nomineret til "Årets bedste Restaurant". En nominering, der blev fulgt op af en flot 2. andenplads.
Olav Juul Gaarn Larsen
Olav Juul Gaarn Larsen har i samarbejde med Kirsten Melchiorsen skrevet kogebogen "Vi får go' fø'e på Læsø", der udkom i 1992.
Bogen er en opsamling af opskrifter, der i sagens natur bygger på de lokale råvarer af høj kvalitet, som Læsøboerne altid har rådet over.
Bogen er tænkt som et lille bidrag til at bevare og videreføre solidt afprøvede mad traditioner krydret med lidt kulturhistorie.
Galleri 2006