Jomfruhummerfestivalen 2014
Deltagerne, dommerne og et galleri...
Brian Mark Hansen vinder 2014
Vinderen 2014, Brian Mark Hansen
Vinderkokken kaldte sin ret: Hummer, svampe og svin”. Det omdøbte dommer Helle Brønnum Carlsen til: ”Underspillet gris”. Den bestod af jomfruhummerhaler smagt til med syre, der lige havde kysset en glohed pande, serveret på en bund af kantarel og Carl Johan svampe (netop fundet af kokken på Læsø) toppet med en sprød og papirtynd bølge af flæskesvær: Dertil serverede Brian Mark Hansen en lille dåse med jomfruhummer gelé og kiks
Deltagerne 2014
Brian Mark Hansen
Søllerød Kro
Brian Mark Hansen er køkkenchef på Søllerød Kro.
Brian har tidligere arbejdet på Ruths Hotel i Skagen, i Kong Hans Kælder i København og bl.a. som køkkenchef på Christianholms Slot.
Han blev nr. 1 i konkurrencen om årets vildtret 2013, nr. 2 i Bocuse dÓr Danmark 2013 og nr. 2 ved Årets Kok i 2010.
Michelin Restauranten Søllerød Kro er omkring 330 år gammel og et stort besøg værd.
Thomas Wetle Andersen
Strandgaarden Badehotel, Læsø
Køkkenchef Thomas Wetle Andersen har tidligere arbejdet på Club Royal i "Dansk Kongelig Yatch Club" under Per Voss Hansen og som volantaire på Bagatelle i Oslo under Allan Poulsen. Han har været med til at udvikle ny emballage med opskrifter for Læsø Fiskeindustris nye 350 grams forpakning til det danske marked med opskriften på "Grillede Jomfruhummere med løgsmør og timian.
Badehotel Strandgaarden har to gange tidligere leveret vindere til kokkekonkurrencen, dels i 2008 med Allan Poulsen og i 2010 med Rasmus Klitgård Nielsen. Vi er glade for igen at kunne byde en "lokal" deltager velkommen til konkurrencen.
Anders Holm
Anders har tidligere været souschef på Brøndums Hotel i Skagen, køkkenchef på Norsminde Slowfood restaurant, souschef på Kellers Park under Garrey Dawson, chef de partie på Molskroen i Femmøller og er udlært på Lundums restaurant i London. Han har derudover deltaget i konkurrencen om Kartoffelprisen og været volontør på The Fat Duck og er fra Hirtshals.
Casper Sobczyk
Restaurant ET
Casper Sobczyk, Souschef på Restaurant ET, Årets Basserie i 2011, i Århus Casper.
Casper har tidligere arbejdet på Kødbyens Fiskebar, Bib Gourmand, i København og på Kastrup Strandpark, Skotterup Spiseri og Ennotek og Hotel Siemsensgård i Svaneke.
I 2013 deltog han i kokkekonkurrencen om Årets Kartoffelpris.
Dommerne 2014
Per Mandrup, overdommer
Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige 16 år Kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærk fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.
Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED
Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.
Helle Brønnum Carlsen
Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 16. gang til dommerbordet til den 17. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.
Dårligt at blækket tørt på denne præsentation førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.
Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt for opskrifter, fortællinger mv. af Øen, som fruen holder så meget af. Og lur om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.
Ud over den friske fisk og de andre overtrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Ilse frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særlig ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.
Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.
Jan Hurtigkarl
Det er 5. gang at Jan Hurtigkarl er dommer ved Læsø Jomfruhummerfestival. I 2017 var Jan desuden dommer ved Fanø Østersfestival. Jan har siden 2008 sammen med Jacob Mielcke drevet MIELCKE & HURTIGKARL i de historiske lokaler i Haveselskabet Have på Frederiksberg.
Jan Hurtigkarl er én af de store mestre inden for Dansk Gastronomi, og genskabte sammen med sin far Roy Hurtigkarl, Erwin Lauterbach og Hans Beck Thomsen (Les Saison des amis) Det Nye Danske Køkken. Under sit arbejde på Hotel Ritz i Paris fik han for alvor fik kærlighed til de friske fantastiske råvarer, der er i sæson. Det var her, at Jan så de levende jomfruhummere for første gang. I Danmark var han vant til at de blev leveret på frost. Senere har Jan arbejdet for andre notabiliteter som den nyligt afdøde Poul Bocuse i Lyon; efter hvem kokkekonkurrencen Bocuse d’Or er opkaldt.
I årene 1975 – 1983 tonede Jan og hans far, Roy, frem på i Tv-køkkenet på DR (ledet af den navnkundige redaktør Norma Bøgedahl). Det var årene, hvor der ”kun” var en kanal og hvor far og søns anvendelse af en ny spændende råvare i den grad stimulerede efterspørgslen af disse. Hvem kendte fx Ungarsk Gullasch suppe, hvem serverede kalkuner, når der var gæstebud? Tak til Jan for denne maddannelse af os seere.
Senere drev Jan den meget smukt beliggende restaurant Jan Hurtigkarl & Co. i Ålsgårde, hvor han udviklede han et meget personligt, opfindsomt, globalt tematiseret køkken omkring en ny fremmed region hver sæson.
Jan har erhvervet en række fornemme prisen inden for gastronomiens verden som bl.a.: Årets Kok, Champagneprisen m.fl. I 2017 fik Jan endnu en pris - nemlig Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom for den meget anmelderroste bog om Østers. Fotografen for denne bog er i øvrigt Lars Gundersen, som er den faste ”hoffotograf” ved Læsø Jomfruhummerstival. I 2017 udgav Jan Hurtigkarl sammen med Hans Beck Thomsen, Erwin Lauterbach og Søren Gericke, Kartoffelbogen. Igen med Lars Gundersen bag kameraet. Såvel Erwin Lauterbach som Søren Gericke har tidligere været dommere ved Jomfruhummerfestivallen.
Svend Rasmussen
Redaktør og madanmelder Svend Rasmussen har skrevet om mad siden 1992 i bl.a. Nat & Dag og Gastro og stod bag den Københavnske restaurantguide AOK.dk og han har de sidste tolv år været madanmelder for Berlingske Tidende. Han udgav i 2002 bogen "Sushi´råt for usødet" og har også skrevet "Inferno i Lyon" om kokkenes uofficielle VM, Bocuse dÓr, som han siden 2006 har fulgt tæt, bl.a. som medlem af bestyrelsen for akademiet Bocuse dÓr, der står bag udtagelsen af de danske VM-deltagere. Svend Rasmussen var også i en årrække dansk korrespondent for den amerikanske spiseguide Zagat.
Svend Rasmussen har de sidste 15 år holdt sommerferie på Anholt og der - i den sydlige ende af det samme boblerev, der også er med til at forsyne Læsø med skaldyr - spist sig gennem adskillige kilo jomfruhummer i enhver tænkelig forklædning.
Svend Rasmussen ses på billedet snuse til en 800 grams trøffel, som han allernådigst, iført
Galleri 2014