Jomfruhummerfestivalen 2008
Deltagerne, dommerne og et galleri...
Deltagerne 2008
Bo Bech
Restaurant Paustian, København
Da Bo startede på Paustian, bad han mig hjælpe ham med at skrive lidt tekst til hans hjemmeside. "Der skal være et afsnit om min køkkenfilosofi," sagde han, og jeg sad med blok og blyant parat til at notere ned, hvad den så gik ud på. Så begyndte vi at sludre. Om alt muligt andet. Sådan er det jo - med Bo ikke mindst. Han tænker og taler lige så gerne, som han laver mad, tror jeg. Pludselig var tiden gået, og min blok var tom. "Men du kender mig jo," sagde Bo og gav mig et farvelknus, "så det finder du nok ud af."
Men en mand af Bos kaliber er da ikke bare sådan at nedfælde i ord sort på hvidt!
Bo Bech er en stor person, af størrelse og af væsen, solid og ærlig. Lige så er hans køkken univers enormt, solidt, ærligt og næsten umuligt at definere. Nok er det forankret i det klassisk franske à la Escoffier og Bocuse, men det er også meget mere end det. Det er komplekst, fuld af overraskelser og ganske ligetil, ja, nærmest selvfølgeligt, og dog aldrig set før. Ligesom manden bag: kompleks, fuld af overraskelser, ligetil, ens bedste ven, som man har kendt altid. Men som alligevel formår at overraske en gang på gang. Som manden så har køkkenet en snert af dramatik, eller af teater om man vil, over sig. Omvendt lyder det også næsten fjollet, for når alt kommer til alt, så er det jo bare Bo og hans mad. Lige indtil han vender tingene på hovedet, skiller dem ad og samler dem igen. Dekonstruerer og rekonstruerer til ugenkendelighed. Og det gør han meget. Samtidig med at han også bare er kok og laver mad, som han altid har gjort.
Og sådan er det med Bo. Just som man sidder der og tror, at alting kører derudaf, så kommer han med en dekonstrueret kop caffé con leche eller noget i den stil, og så ved man godt, at det var for tidligt at læne sig tilbage. Eller måske er det bare hans saltbagte selleri. Den består ikke af andet end selleri bagt i salt, og pludselig for første gang i ens liv forstår man, hvordan en selleri smager.
Muligvis er det magi. Muligvis er det molekylært. Muligvis er det alt muligt. Men frem for alt er det smukt og simpelt. Frem for alt er det Bos køkken.
Mia Tørring
Curriculum Vita
Bo Bech
Paustian v. Bo Bech Bo Bech København Ø Danmark
Jan Hurtigkarl & Co. Bo Bech Aalsgaard Danmark
Petri Pumpa Thomas Drejing Lund Sverige
Marie Louise Michel Michaud Odense Danmark
Kong Hans Kælder Thomas Rode Andersen København * Danmark
Arpegé Alain Passard Paris *** Frankrig
Lucas Carton Alain Senderens Paris *** Frankrig
The Restaurant Marco Pierre White London *** England
Le Gavroche Michel Roux London ** England
Krogs fiskerestaurant Frank Lantz København Danmark
Mikkel Marchall
Juniorlandsholdet mm
Mikkel Marchall - Juniorlandsholdet og udtaget til kokke OL i 2008
2004 - 2006 Kokkeelev på Hotel Fredensborg - Bornholm
2006 - 2007 Kokkeelev på Restaurant Jantzen & Co. - Bornholm
2006 Kokkeelev / Chef de partie. på La Rosetta i Rom "1 stjerne"
2007 - 2008 Kokkeelev på Bistroen - København
2007 nov. Volontør på Restaurant Noma
2007 Med i 8 TV programmer på TV2 Bornholm
2007 - ?? Recept udvikler - Krydderkompagniet
2007 - ?? Junior kokkelandsholdet " OL truppen 08"
2007 - ?? Diverse reklamer og konsulent arbejde.
2008 6 plads ved DM for kokkeelever.
2008 Bestået svendeprøve med Bronzemedalje.
2008 Nyt arbejde fra juni (følger senere)
Allan Poulsen
Henne Kirkeby Kro
Allan Poulsen - Vinder af "Årets kok 2008" Vinder af "Den gyldne Jomfruhummerklo 2008.
Årets kok 2008, Allan Poulsen gik på kokkeskolen i Aalborg, har været elev på Hotel Phønix i Hjørring, udlært i 2002. Har efterfølgende været ansat som kok på bla. Svinkløv Badehotel, Kommandanten i København og Ruths Hotel i Skagen.
Han har fire gange deltaget i finalen i Årets Kok og er blevet hhv. nummer tre, to gange, nummer to og nummer et.
Allan Poulsen vandt "Den gyldne Jomfruhummerklo" i 2008 hvor han drev Restauranten på Badehotel Strandgården på Læsø. www.badehotel.eu
I 2009 arbejder han på den international kendte, Henne Kirkeby Kro - www.hennekirkebykro.dk
Dommerne 2008
Per Mandrup, overdommer
Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige 16 år Kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærk fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.
Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED
Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.
Helle Brønnum Carlsen
Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 16. gang til dommerbordet til den 17. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.
Dårligt at blækket tørt på denne præsentation førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.
Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt for opskrifter, fortællinger mv. af Øen, som fruen holder så meget af. Og lur om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.
Ud over den friske fisk og de andre overtrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Ilse frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særlig ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.
Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.
Betina Repstock
Betina Repstock - Vinder af "Den gyldne Jomfruhummerklo 2007", dommer i 2008
Jeg er udlært kok på Hotel Admiralen i København. I en 2 årig periode var jeg kantineleder hos K.A.B i København og derefter gik turen til Restaurant La Côte på Hotel Carlton i Cannes, Frankrig.
Senere fik jeg ansættelse hos Jan Hurtigkarl, Kong Hans, Henne kirkeby kro og sidst hos Krogs Fiskerestaurant i København, inden starten af Restaurant Røgeriet i 1997 i Rungsted.
Jeg var medejer af og køkkenchef på Restaurant Røgeriet i 7 år. Restaurant Røgeriet var en fiskerestaurant beliggende i første række på Rungsted seaside, baseret på et sæsonrelateret menukort.
I år 2000 åbnede Restaurant Røgeriet en tapasbar, kaldet Tapas Bars, ligeledes beliggende på Rungsted Havn.
Efter afsluttet salg af Tapas Bars og Restaurant Røgeriet har jeg blandt andet sejlet i 10 uger i Det Caribiske Øhav, som privatkok for en engelsk musikker.
Alberto k på SAS Royal, var det næste 4 år med høj, anmelder og gæsteroste gastronomi i Arne Jacobsens ånd.
Alberto K kom op at køre med fuld belægning og dermed fuld fortjenste
2008 er året hvor Repstock aps. ser dagens lys. Alle de opgaver jeg altid har udført bliver nu udført herfra. Så som Food styling, rådgivning, opskrifter, konsulent, events.
Født i 1968
Min fritid går til dels med oliemaling på lærred, sejlads og ellers arrangementer inden for faget
Uddannelse:
Udlært som kok i 1989, bestået med broncemadalje og flidspræmie.
Tildelt Guldmedalje ved elevmesterskaberne på Tema 1989.
Specialviden:
Foodstylist, tv optræden for morgen tv 2, kok amok DR1
Opskriftsforfatter for Kødbranchens Fællesråd, Danske Slagterier og Carlsberg,ect,Max Haverlar, Neestle, Landbrugsrådet, Woman, Gastro, Smag og behag, Sund nu.
Bestyrelsesmedlem i Euro-Toques,
Projektdeltager i Dansk Gastronomi for Dansk Turistråd
Deltager i ”mad på minuttet” med Carlsberg.
Tilknyttet DMA/ Landbrugraadets ved udlandsbesøg senest Pragh, Milano, Zagreb Seoul og Bio Fach i Tyskland
Dommer ved ”Årets KOK” 2004-2005-2006-2007- 2008
Dommer ved Mejeribrugets Goumetpris
Dommer ved young Cheff
Dommer ved Jomfruhummerfestival
Fagrelaterede aktiviteter:
Modtog broncemadalje ved Årets Kok 1997,
Modtog sølvmedalje ved Årets Kok 1998,
Blev nr. 3 ved Dansk Kartoffelråd konkurrence i Odense i 1999, og
Blev ved Dansk Kartoffelråd konkurrence i år 2000, nr. 2.
Modtog Juryens særpris i år 2002 for Årets Ret.
2007 Vandt den gyldene klo ved Jomfruhummerfestivalen
Diplomer:
1998 modtog jeg Euro-Toques diplom for udtagelse til VM for kokke i Lyon Frankrig.
2000 modtog jeg Euro-Toques diplom for udtagelse til VM for kokke i Lyon.
1997 deltaget på Goumetfestival I St.Morit, som fiskekok for Hans Beck Thomsen/Henne kirkeby kro
2001 deltaget på goumetfestival i Berlin, som dessertkok for Allan Schultz
2000 Modtog E.J æresdiplom.
René Langdahl Jørgensen
René Langdahl Jørgensen, journalist, er i dag fast mad- og vinskribent på Gastro, Danmarks førende månedsmagasin om mad og vin. Målgruppen er primært for mænd. Se www.gastro.dk
René har beskæftiget sig professionelt med vin, herunder salg over disken og som marketingskoordinator hos et stort østjysk vinfirma.
Han har skrevet freelance om vin siden 1994 i bl.a. Vinbladet og Vinårbogen. Interessen blev grundlagt helt tilbage i 1985, da han som 13 år gammel modtog en flaske Echezeaux 1981 fra DRC i konfirmationsgave.
Han oplyser i et interview, at han sætter stor pris på alt vin men koncentration og balance uanset geografien (Parker rammer hans stil perfekt) - han har dog svagheder for mikro-producenter, som dyrker det ekstreme, det være sig Australien, Italien, Californien og Tyskland. Diversitet er kodeordet i hans vinsamling.
Han er til blindsmagning, vertikale, horisontale, samt diagonale ?? smagninger.
I 2008 er han også tilknyttet Food College Denmark som projektkoordinator for "Fisk og fremtidens forbruger". Se www.culinaryinstitute.dk
Galleri 2008