Program for lørdag
den 2. august 2025,
Østerby Havn
ved Læsø Fiskeindustri
Rundvisning på Læsø Fiskeindustri:
kl. 10.00, 11.00 og 12.00
Billetter til 50,- kr. hos Læsø Turistkontor
og på dagen i vekselboden på festivalpladsen.
Festivalen livestreames på Facebook
Der vil være boder på pladsen med forskellige lækkerier fra et par lokale spisesteder, og naturligvis også Festivalens egen HumDog-bod med hummertallerken og andet godt, ølbod, vinbod og kaffebod.
Parkering VIGTIGT:
Vi henstiller til, at man IKKE parkerer på Min Købmands parkeringsplads, da de modtager varer med en stor sættevogn, som kræver en del plads.
Kl. 10.00
Pladsen åbnes med konferencier Jes Dorph-Petersen og Leif Ladefoged på dommerscenen og Maria Thyø i kokketeltet.
Kl. 10.15
Åbningstale ved Tobias Birch Johansen
Kl. 10.30
Hummerpille-sangen
Amatørkokke-konkurrencen
Kl. 10.45
Præsentation af dommerne ved Jomfruhummerfestivalen:
Per Mandrup, Helle Brønnum Carlsen,
Uffe Nielsen og Mikkel Wejdemann
Kl. 11.00 > konkurrencen...
Retter og kokke vil løbende blive præsenteret og kommenteret fra scenen ved Jes Dorph-Petersen og Leif Ladefoged.
Fra kokketeltet er det Maria Thyø, der kommenterer og også er rundt på pladsen ved de enkelte boder.
Kl. 11.00: Deltager #1, Natasja Hald Hansen
Kl. 11.45: Deltager #2, Brian Bojsen
Kl. 12.30: Deltager #3, Emil Lybech
Kl. 13.15: Deltager #4, Tobias Jensen
Kl. 14.00: Deltager #5, Mathias Vincent Christensen
Kl. 12.00 - præsentation...
Kl cirka 12 vil deltager #1 præsentere sin ret for dommerne.
Kl. 15.00
Overrækkelse af ”Den gyldne Jomfruhummerklo” på dommerscenen.
Åbningstaler 2025 ...
Deltagerne 2025
#1 Natasja Hald Hansen
Natasja Hald Hansen, 26 år, fra Ingstrup ved Løkken
Natasja er udlært i 2021 fra Den Gamle Smeide ved Børglum.
Siden er turen gået til Læsø, hvor Natasja nu er på sin tredje sæson i Hummerens Hus – og sørme nu på sit andet år som Læsøbo! Tak for det, siger vi.
Interessen for at lave mad har Natasja fået ind bogstaveligt talt med modermælken. Både mor og moster arbejder i køkken, og mormor har i mange år haft et kendt spisested i Løkken.
At bo og arbejde på Læsø kalder Natasja for ’fantastisk’:
- Det her er jo ganske enkelt en legeplads for kokke, med de bedste skaldyr og fisk lige uden for døren, og så er det jo til at betale her. I Børglum fik vi da også jomfruhummer, men der er bare en anden adgang til det her, lyder det fra Natasja, som også har masser af roser til sin arbejdsgiver for at give hende og holdet frie tøjler.
Vi glæder os til at opleve resultatet af de frie tøjler den 2. august, hvor Natasja stiller op som vores ’lokale’ deltager.

#4 Tobias Jensen
Svinkløv Badehotel
21-årige Tobias Jensen er nyuddannet fra Restaurant Fauna i Ålborg – restauranten i Musikkens Hus, og fra april har Tobias så skruet betragteligt op for sine kulinariske ambitioner og rykker til Bocuse d’Or-vinderen Kenneth Toft-Hansen på Svinkløv Badehotel.
Tobias er fra Frederikshavn, har også været omkring Restaurant Nerd og har været gæst på Læsø masser af gange, og hans vej ind i kokkebranchen er gået via en tjans som opvasker, og så med flere og flere opgaver i køkkenet. For Tobias er det både hele stemningen i branchen og så ganske enkelt glæden ved at lave mad, som trækker.
For os trækker det også op, at Tobias har lyst til at stille op ved 2025-udgaven af Læsø Jomfruhummerfestival – tak for det!
#5 Matthias Vincent Christensen
Souschef Tivoli Hotel & Congress Center
Mathias Vincent Christensen er 30 år, og har faktisk været kok i 10 år – gik direkte fra folkeskolen til 10. klasse på Hotel- og restaurantskolen i Valby, og fik læreplads som kokkeelev i Ribe.
Interessen for at lave mad har altid været der – hjemkundskabstimerne på Langhøjskolen i Hvidovre får faktisk en del af æren for den interesse – og dertil er siden kommet både ambitioner og et stærkt konkurrence-gen, som også har udløst flotte placeringer ved bl.a. Årets ret og Kartoffelprisen – ”Jeg kan godt lide at konkurrere, og som kok er det altid spændende at udfordre sig selv”.
Mathias har ikke selv været på Læsø tidligere, men kender godt til Jomfruhummerfestivalen fra branchen og flere kolleger, som har deltaget. Aktuelt er Mathias souschef på Tivoli Hotel og Congress Center, og vi ser frem til hans deltagelse – der er nemlig stor forkærlighed for jomfruhummeren som råvare:
”Jeg elsker jomfruhummeren og dens sødme og i det hele taget smager den bare fantastisk”, lyder vurderingen fra Mathias, og vi glæder os til at dele den smag.
> Bedømmelses-skema som pdf
Dommere 2025
Per Mandrup, overdommer

Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige de år, at kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej til at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærkt fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.
Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED
Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.
Helle Brønnum Carlsen

Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 20. gang til dommerbordet til den 21. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.
Dårligt er blækket tørt på denne præsentation, førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.
Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt med opskrifter, fortællinger mv. om øen, som fruen holder så meget af. Og lur os, om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.
Ud over den friske fisk og de andre uovertrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Else frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særligt ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.
Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.
Uffe Nielsen

Jomfruhummerfestivalen forsyner sig generelt med deltagere og dommere fra allerøverste hylde i dansk gastronomi (og så er vi jo beviseligt i verdensklasse), og det er også tilfældet med vores debuterende meddommer her i 2025.
Vi er på en måde gået i kloster for at hente ham, for det er nemlig Uffe Nielsen, som til dagligt hygger sig med cafe Vognporten og den Gamle Smedie på Børglum Kloster.
Med Uffe får vi og dommerpanelet en topkapacitet, som gennem mange år har været med til at tegne dansk gastronomi.
Uffe Nielsen blev oprindelig uddannet som skibskok i 1978 og har sejlet som kok og lærer på skoleskibet ”Danmark” og på langfart som kok og været køkkenchef på oliebore-enheder i Mexico, Holland og Kina.
Siden har han været restauratør, bistrochef, køkkenchef, kantineleder og meget mere på en række nordjyske steder, og er nu som sagt landet lidt på ’hyggeplanet’, som han siger, med Restaurant Den Gamle Smedie på Børglum Bakke og Café Vognporten lige over for på Børglum Kloster.
En anden del af tiden, nemlig fritiden, bruges også igen enten fagligt relevant på den store interesse portvin med smagninger og ture til Portugal, og så bruges der også tid på fruens frivillige arbejde i Ghana, hvor parret arbejder med at hjælpe i forskelligt regi.
På det organisatoriske og foreningsmæssige har Uffe Nielsen gennem mange år været en del af blandt andet Kokkelandsholdet, Kokkeforeningen og Dansk Gastronomisk Union, og modtaget en række fuldt fortjente æresbevisninger for sit virke og engagement.
Jomfruhummerfestivalen er med Uffes ord et rigtigt godt bevis på, at dansk gastronomi har knækket koden med at skabe topkokke og profilere det nordiske køkken særpræg med at anvende lokale råvarer af høj kvalitet, og han glæder sig meget til at være dommer og en del af Jomfruhummerfestivalen på Læsø.
Mikkel Wejdemann

Mikkel Wejdemann, måske bedre kendt som MadMikkel, er en erfaren madformidler, gastronomisk konsulent og kogebogsforfatter med base i Aarhus, og netop optaget i 'Det danske gastronomiske Akademi', og vi er utroligt glade over at kunne byde Mikkel velkommen ved Jomfruhummerfestivalen - Mikkel har nemlig en erklæret forkærlighed for skaldyr!
Med mere end 20 års erfaring i madverdenen kombinerer han sin baggrund som lærer (faktisk uddannet på Helle Brønnums allerførste hold på Zahles) med lidenskab for velsmag, sæsonens råvarer og bæredygtighed.
Mikkel kalder sig selv for 'gnistskaber' og står bl.a. bag inspirerende madprojekter, foredrag og nyskabende workshops for både skoler, virksomheder og organisationer – med fokus på at skabe madglæde og madnydelse gennem indsigt og engagement.
Mikkel har skrevet kogebøgerne Vores Hav (2017) (sammen med Helle Brønnum) og Blå (2021), der hylder de danske farvandes kulinariske potentiale – især bæredygtige råvarer fra havet.
Mikkel har deltaget og vundet priser i kokkekonkurrencen ”Årets Østerkok” i både 2016 og 2019.
Det med at smage og vurdere mad er også en af Mikkels stærke kompetencer - han er en aktiv del af anmelderkorpset og redaktionen hos White Guide Danmark, og en del af dommerbordet til kåringen af 'Årets ret'.
Galleri 2025
Fotos fra Jomfruhummerfestivalen 2025
Fotos Lars Gundersen
Flere fotos fra Jomfruhummerfestivalen 2025
Fotos Tom Andersson