Jomfruhummerfestivalen 2010
Deltagerne, dommerne og et galleri...
Deltagerne 2010
Søren Selin
Alberto K
Søren Selin har siden 2007 været køkkenchef på Alberto K, restauranten på toppen af SAS Royal hotellet i København, hvor han afløste vinderen af "Den gyldne Jomfruhummerklo" i 2007 Betina Repstock. Søren er udlært på Imperial Hotel i København og var i 2002 kok på den berømte restaurant Relais Louis XIII i Paris i Frankrig.
I en omtale i Børsens Pleasure magasin skriver de:
Udsigten fra øverste etage tog ikke fokus fra de seks retter som Søren Selin og co. havde sat på menuen denne aften. En klassisk start blev taget med foie gras og stenbidderrogn og med en smagseksplosion fra en 15 års balsamico der blev hængende i mundhulen indtil ret nummer to kom på bordet.
En pasta "carbonara" med kammuslinger og blødkogte vagtelæg med baconskum på toppen. Et par himmelske mundfulde og en sjov drejning på en klassisk pastaret.
Efterfulgt af klav fra Dønnerup Gods, tilberedt til perfektion i vandbad fulgt af en sydgående lyntur på grillen, hvilket kunne høres ved bordet.
En mør rødbede med Umbrisk trøffel og andekråser slog lidt tungere tone an og efterfulgt af torsk med selleri og østers fra Venø med prik i munden fra granatæble kerner.
Rasmus Klitgaard Nielsen
Strandgaarden Badehotel, Læsø
Rasmus Klitgaard Nielsen er 26 år og ansat på Strandgaarden Badehotel på Læsø for sæson 2010. Her giver han gæsterne mad oplevelser i særklasse og bruger flittigt Læsøs produkter. Han er udlært på "Globen" i Århus og har arbejdet på "Nordisk Spisehus" og på Hotel Ebeltoft Strand. Strandgaarden badehotel har med Allan Poulsen i 2008 tidligere leveret en vinder af "Den gyldne Jomfruhummerklo"
CV for Rasmus Klitgaard Nielsen:
2010 køkkenchef på strandgården
2009- kok på hotel Ebeltoft strand
2008-2009 kok på tv2 østjylland
2008 semifinalen åretskok 2009
2008 kartoffleprisen 2008
2008 nordisk spisehus
2007 semifinalen i årets kok 2008
20/6 2007-30/6 2007 volontør ved restaurant Noma København
2006 deltager i kartoffel prisen
2006-2008 kok ved Globen flakket Århus
2006 kok ved Grappa aps. Århus
2005 kok og senere køkkenchef ved Emmery´s i guldsmedgade Århus
2001-2005 kokke elev ved globen flakket
2001 grundforløbet fra jord til bord
2000 grundforløbet som medie grafiker
1999-2000 Klejtrup musik efterskole
Mikkel Laursen
Frederikshøj, Århus
Mikkel Laursen
Restaurant Frederikshøj, Århus
Mikkel Laursen - 21 maj 1985
2003 - 2006 Tjener elev på Radisson SAS Hotel Silkeborg
2006 - 2007 Tjener på Restaurant Frederikshøj , Århus
Jan. 2007 - Marts 2010 Kokke Elev Restaurant Frederikshøj, Århus
Marts 2010 - Souschef Restaurant Frederikshøj Århus
Diverse:
Midtjysk Mester for kokke elever 2008
Nr 2 til Regions finalen v. Børsen Kokke talent 2009
Mikael Christensen
Renoméet
Mikael Christensen indehaver af firmaet Renommeet, se www.renommeet.dk og driver i dag Restearanten Kopp & Ko som Seafood & Steak restaurant i Hals.
Mikael har efter 4 sæsoner som køkkenchef på Svinkløv Badehotel nu fået sin egen restaurant. Restaurant Rosdahls er indrettet i en af de gamle lagerbygninger, der ligger helt ned til Limfjorden. Her er også vinhandel, og hver lørdag er der råvaremarked, det er en tur værd.
Restaurant Rosdahls er først og fremmest en fiskerestaurant. Nærheden til friske råvarer sættet sit præg på menukortet. Du kan læse mere her om Rosdahls.
Mikael stod i lære på Stena Hotellet i Frederikshavn i perioden 1993 - 1997, og med kokkebeviset i hånden fik Mikael arbejde på Restaurant Pakhuset i Skagen. Også Restaurant Saison i Hellerup har nydt godt af Mikaels køkkenkundskaber, men i vinterperioderne rejser han for det meste til udlandet for at søge inspiration. Han rejser gerne til fjerne mål - såsom Caribien og Singapore.
Ordsproget: For mange kokke fordærver maden har ikke vundet indpas i Singapore, i hvert fald ikke på den franske gourmetrestaurant hvor Mikael Christensen har arbejdet. Her var der ansat ikke mindre end 10 kokke til 28 gæster, med lidt hurtig hovedregning har du allerede konstateret, at hver kok kun har skullet koncentrere sig om 2,8 gæster, det må siges at være service og "gourmet" i særklasse!
"Professionelt og ordentligt" har altid været Mikael Christensens varemærke. Både i hans profession som kok, som forpagter Rosdahls og som forfatter til bla. Danmarks bedste fiskekogebog i 2003 - " Mikael Christensens Fiskekogebog". Det er derfor heller ikke uden grund, at han er dybt engageret i arbejdet omkring det uofficielle verdensmesterskab for kokke, Bocuse d'Or.
For Mikael Christensen har det altid været vigtigt at kunne se sine kunder i øjnene og vide, at han har leveret varen. Det gælder om hele tiden at aflæse kundernes behov og levere det "lidt mere". Det giver loyale kunder, og loyale kunder er ambassadører og det er jo det, det hele drejer sig om.
Dommerne 2010
Per Mandrup, overdommer
Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige 16 år Kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærk fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.
Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED
Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.
Helle Brønnum Carlsen
Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 16. gang til dommerbordet til den 17. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.
Dårligt at blækket tørt på denne præsentation førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.
Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt for opskrifter, fortællinger mv. af Øen, som fruen holder så meget af. Og lur om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.
Ud over den friske fisk og de andre overtrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Ilse frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særlig ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.
Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.
Ole Troelsø
Vi er glade for, at kunne oplyse, at Ole Troelsø, gastronomisk redaktør på Dagbladet Børsen har sagt ja til at være dommer i kokkekonkurrencen om "Den gyldne Jomfruhummerklo", lørdag den 1. august 2015.
Ole Troelsø har siden 1997 skrevet i Børsen om gastronomi, mad, drikke, bedømt restauranter mv.. Ligesom vi kommer med ud på dejlige vinrejser i hele Verden.
Han er oprindeligt uddannet som kok, men kom over i salg og markedsføring og tog den fire årige journalistuddannelse på Danmarks Journalisthøjskole og han har siden kombineret det gastronomiske med det journalistiske.
Han er også vinskribent og udgav i 2003 bogen "Sydafrikas vine" og i 2004 bogen "Danske Vinmagere".
I 2013 udgav han bogen "Smørrebrød i Danmark - stederne, stykkerne og historien". Her er beskrevet hele smørrebrødets historie, fra det daglige brød og til celeber luksus spise i 1890érnes København. Storhedstiden igennem 1900 - tallet, til dets fald i 1970érne og endelig til dets renæssance i vore dage.
Spændende læsning, køb bogen hos Saxo.
Vi glæder os til at se Ole på Læsø igen. Han var dommer ved den første Jomfruhummerfestival i 2004 og var med til at lægge bedømmelsesgrundlaget ved kokkekonkurrencen om "Den gyldne Jomfruhummerklo".
Keld Johnsen
Keld Johnsen (f. 1952) er ikke kun en af Danmarks dygtige kokke. Han er også vinimportør og sommelier. Han afsluttede sin kokkeuddannelse (med ros) i 1973 og var allerede dengang meget optaget af vin. Han syntes, at kokke vidste alt for lidt om vin, så han gik i gang med et grundigt selvstudium, der førte til en tredjeplads i Sopexas vinkonkurrence i 1989.
I disse år deltog han også i flere kokke-konkurrencer og vandt en række attraktive præmier. Samtidig underviste han i fransk vin på Alliance Française og på Det franske Kulturinstitut og uddannede sig til merkonom i markedsføring og afsætning.
I 1978 forpagtede han restaurant The Diplomat på den amerikanske ambassade og fik fra første dag smag for amerikanske vine. Det var vine, som dengang ikke kunne købes i Danmark, så Keld Johnsen måtte selv i gang med at importere dem. I dag importerer han vine fra 75 vingårde i flere amerikanske stater, ligesom han arrangerer amerikanske vinmiddage med indlagt foredrag om de nye vine fra spændende vinstater som Idaho, Oregon og New York.
Keld Johnsen er medlem af Dansk Sommelier Forenings bestyrelse og redaktionschef for foreningens medlemsblad. Han skriver flittigt i eget blad samt blandt andet i Smag & Behag, ligesom han har skrevet om amerikansk vin i Gyldendals Vinleksikon.
Yderligere virker han som konsulent for virksomhedskantiner. I sin virksomhed med restaurant, catering og salg af vin har han seksten medarbejdere.
Han er gift med Vibeke, der er inspektør på erhvervsskolen Hamlet. Sammen har de to børn, Anne og Morten, og i den fælles fritid interesserer de sig naturligvis for god vin og mad. De rejser således ofte til Frankrig, men også til andre europæiske vinlande. Samt naturligvis til USA.
Galleri 2010