Program for 2023

Her er programmet for dagen, du kan møde deltagerne, dagens åbningstaler og se, hvem der skal smage og bedømme retterne ved årets Jomfruhummerfestival.

De første fotos fra årets Jomfruhummerfestival ligger lige herunder - god fornøjelse...

Galleri 2023

Fotos fra Jomfruhummerfestivalen 2023
Fotos Lars Gundersen

Flere fotos fra Jomfruhummerfestivalen 2023
Fotos Tom Andersson

Program for lørdag
den 5. august 2023,

Østerby Havn
ved Læsø Fiskeindustri

Rundvisning på Læsø Fiskeindustri:
kl. 10.00, 11.00 og 12.00
Billetter til 50,- kr. hos Læsø Turistkontor
og på dagen i vekselboden på festivalpladsen.

Festivalen livestreames på Facebook

Der vil være boder på pladsen med Hotel Nygaard, Læsø Tang, Jomfruhummer-suppe ved Deli’en Vesterø Havn, Festivalens egen HumDog bod med hummertallerken og andet godt, ølbod, vinbod og kaffebod.

Kl. 10.00

Pladsen åbnes med konferencier Jes Dorph-Petersen og Leif Ladefoged på dommerscenen og Louise Bech Brønnum i kokketeltet.

Kl. 10.15

Kim Juul – Østergaard Kultur B&B - holder åbningstalen.

Kl. 10.30

Leif Ladefoged m.fl. synger hummerpille-sangen

Kl. 10.45

Præsentation af de fire dommere ved Jomfruhummerfestivalen:
Per Mandrup, Helle Brønnum Carlsen, Judith Kyst og Kim Juul

Kl. 11.00 > konkurrencen...

Retter og kokke vil løbende blive præsenteret og kommenteret fra scenen ved Jes Dorph-Petersen og Leif Ladefoged.

Fra kokketeltet er det Louise Bech Brønnum, der kommenterer og også er rundt på pladsen ved de enkelte boder.

Kl. 11.00: Deltager #1, Allan Schultz, Restaurant Parsley Salon

Kl. 11.45: Deltager #2, Rebecca Siri Purcell, Søllerød Kro

Kl. 12.30: Deltager #3, Daniel Grønbech Jensen, Mortens Kro

Kl. 13.15: Deltager #4, Casper Nielsen, Alchemist

Kl. 14.00: Deltager #5, Olivia Jensen, Restaurant Blixen

Kl. 12.00 - præsentation...

Kl cirka 12 vil deltager #1 præsentere sin ret for dommerne.

 

Kl. 15.00

Overrækkelse af ”Den gyldne Jomfruhummerklo” på dommerscenen.

Åbningstaler 2023 ...

Kim Juul fra Østergaard Kultur B&B er en af de fire dommere ved 2023-udgaven af Læsø Jomfruhummerfestival. Fotograf Lars Gundersen

Kim Juul

Østergård Kultur B&B

Åbningstaleren 2023 er en mand med meget på hjerte, hvilket han blandt andet demonstrerer med stor dygtighed, humor og vid i forskellige sammenhænge på sit nye hjertebarn, Østergård Kultur B&B på Læsø.

Det er nemlig Kim Juul, som skal holde talen, og Kim har allerede etableret sig som en af Læsøs livsvigtige ildsjæle med både driften af Østergård, forfatteraftener, pop-up-restaurant og senest den velbesøgte kulturfestival Læsø Live 2023..

Deltagerne 2023

Allan Schultz, Restaurant Parsley

# 1: Allan Schultz 

Restaurant Parsley Salon i Hellerup

Allan Schultz er uden diskussion årets mest erfarne kok med et alenlangt CV fra mange års virke som kok.

Han er efter eget udsagn i sin karrieres efterår, men er stadig sulten efter mere, og har senest vundet en stor kokkekonkurrence i Spanien.

Allan er oprindelig uddannet hos Erwin Lauterbach på Hotel Østerport, og har været vidt omkring; han har blandt andet været med til at etablere Vejrø som et gastronomisk totalkoncept i samarbejde med Kim Fournais.

Schultz var blandt andet med til at skabe og forme nogle af de største gastronomiske institutioner i 1990'erne og 2000'erne fx KONRAD, Københavns absolutte in-sted i slut 90'erne,  og Café Victor, som fortsat lever i bedste velgående. Han var desuden med i tidens gastronomiske top på THE DINING ROOM og La Cocotte, og ikke mindst som ejer af Restaurant Schultz under eget navn (nu Den Lille Fede), hvor det klassiske håndværk kombineret med inspirationen fra tiden i Los Angeles skinnede igennem. 

Nu er han i gang med et stort bogprojekt om danske kokke, og så har han foden under eget bord med Restaurant Parsley Salon på Hellerup Park Hotel, hvor han "laver det jeg kan, det jeg er god til og det jeg kan lide!".

Kendskabet til Læsø er begrænset. Til gengæld har han indgående kendskab til Anholt, hvor han er kommet meget, og ikke mindst til jomfruhummerne, som altid har været én af de faste ingredienser i Allans repertoire helt tilbage fra læretiden hos Lauterbach.

 

Besøg Restaurant Parsley Salon i Hellerup Følg Allan Schultz på Instagram
Rebecca Victoria Sir Purcell

# 2: Rebecca Victoria Siri Purcell 

Søllerød Kro, København

Rebecca Victoria Siri Purcell er en del af det meget stærke team på Søllerød Kro, hvor Rebecca i selskab med blandt andet den tidligere vinder af den Gyldne Jomfruhummerklo Brian Mark Hansen har været med til at få den flotte Michelin-stjerne.

Rebecca er absolut ikke uvant med konkurrencer, helt aktuelt kan hun kalde sig vinder af Rising Star-konkurrencen ved Sol over Gudhjem, hvor hun landede titlen som Rising Star med en dessert komponeret over havtorn. Diplomet kan få plads ved siden af en anden hædersbevisning, nemlig Håndværkerforeningens sølvmedalje, som giver til 'Hovedstadens dygtigste håndværkere", som der står, og hæderbevisningen gav udover æren også muligheden for at trykke majestæten i hånden.

Rebecca har fået madlavningen ind med modermælken i kraft af sin sydamerikanske baggrund, og en barndom, hvor alle var i køkkenet og det var stedet, man hyggede sig og slappede af. Derfor har Rebecca altid lavet mad, men faktisk kun på amatør-niveau, som hun selv siger, og der skulle en opfordring fra hendes bror til, før hun skrottede sine andre planer og gik målrettet efter at blive kok.
Lærepladsen på Søllerød Kro kom i hus på en cykeltur rundt til potentielle kandidater, og her stortrives Rebecca - ikke mindst fordi arbejdsmiljøet og kulturen er i top.

Rebecca er ikke uvant med konkurrencer og det at stå foran et publikum. Hun har været balletdanser som ung, og elsker de sommerfugle, det giver i maven at performe.

Det bliver første besøg på Læsø for Rebecca, og hun glæder sig meget til at besøge øen. Vi glæder os mindst lige så meget til at opleve Rebeccas fortolkning af Læsøs DNA.

 

Besøg Søllerød Kro
Daniel Grønbech Jensen, Mortens Kro

# 3: Daniel Grønbech Jensen 

Mortens Kro, Ålborg

"En Læsø-dreng helt ind til kernen", kalder deltager nr. 3 sig selv, og dermed er der også garanti for masser af kendskab til de lokale lækkerier.

Det handler om Daniel Grønbech Jensen, som både har familie og venner på Læsø, og ikke mindst har tilbragt hele sin opvækst på Læsø.. Interessen for de gode råvarer og det at tilberede dem kommer fra Daniels timer med jagt og fiskeri, hvor det er faldet naturligt at tilberede det, man har skudt eller fanget.

Kokkekarrieren er startet hos VesterØl på Læsø i godt selskab med Thomas Wetle Andersen og Kamilla Kristensen, og efter et år skiftede Daniel så til Mortens Kro i Ålborg, hvor han får sit svendebrev i begyndelsen af 2024.

På samme måde som en anden af deltagerne har også Daniel spillet fodbold for Læsøs lokale Basserne, så det er ikke utænkeligt, at han og Casper Nielsen fra Alchemist før har konkurreret...

Daniel har i sagens natur masser af kendskab til Jomfruhummerfestivalen, som har været med til at præge ham som læsøboer, og det kommer hans ret også til at bære præg af, fortæller han..

Vi glæder os til at få Daniel 'hjem' på besøg og ser frem til at opleve hans fortolkning af Læsøs DNA ved årets Jomfruhummerfestival.

 

Besøg Mortens Kro
Casper Nielsen, Alchemist

# 4: Casper Nielsen 

Restaurant Alchemist, København

Fra Alchemist, som sidste år gav os vinderen i form af Magnus B. Carlsen, har vi i år fået endnu en stærk kok; Det er nemlig 25-årige Casper Nielsen, som oprindelig er uddannet fra Tabu i Ålborg, og som beviseligt er en stjernekok; han har nemlig før han kom til Alchemist været en del af holdet på Villa Vest under køkkenchefen Anders Holm, og her faldt der som mange vil vide en stjerne af, da Michelin var forbi - stærkt gået og tillykke med det!

Casper Nielsen er nu rykket til København, og det er noget af en forandring fra barndommen, som er tilbragt i Bindslev. Og Casper er modsat mange af de deltagende kokke gennem årene ganske godt inde i Læsø; han er nemlig kommet her en del, både på ferier og især i forbindelse med Bindslevs fodboldkampe mod Læsøs Basserne.

Både jomfruhummeren som råvare og Jomfruhummerfestivalen som konkurrence er også top-of-mind hos Casper, som det hedder på nudansk;
"Tja, Den Gyldne Jomfruhumerklo er da klart en af de konkurrencer, jeg allerhelst vil være med i, og jomfruhummeren er helt klart i top-3 blandt alle de råvarer, jeg bruger", lyder det fra Casper Nielsen.

Vi glæder os til at se endnu en Alchemist-kok på Læsø, og ser frem til at opleve, hvordan en Bindslev-dreng kan behandle jomfruhummeren og Læsøs andre gode råvarer.

 

Besøg Restaurant Alchemist
Olivia Jensen

# 5: Olivia Jensen

Restaurant Blixen, Kragerup Gods, Ruds Vedby

Olivia Jensen er vores deltager nr. 5, og Olivia slår sine folder på Vestsjælland, nærmere bestemt på Restaurant Blixen på Kragerup Gods, hvor hun er souschef.

Olivia er udlært på den Gule Cottage i København i 2018, og har siden været på blandt andet Rådvad Kro og Nimb, og har også været en del af teamet omkring Bocuse d'Or, så konkurrence-genet er langt fremme hos Olivia:
"Konkurrencer er jo fantastiske, fordi de gør dig skarpere og dygtigere. Og så er det alle tiders mulighed for at lære af andre og dyrke det netværk, som automatisk opstår i vores branche".

Olivia er en af de kokke, som lige fra barnsben har vidst, at det var det fag, hun skulle ende i, og hun brænder for sit fag. Kendskabet til Læsø er begrænset, men kendskabet til de gode råvarer er stort, og Olivia glæder sig meget til at præsentere sin ret for dommerpanelet og publikum. Og vi glæder os meget til at opleve Olivia i kokketeltet og på Læsø.

Besøg Restaurant Blixen

Dommere 2023

Per Mandrup, overdommer

Per Mandrup, overdommer Læsø Jomfruhummerfestival

Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige de 19 år, at  kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej til at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærkt fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.

Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED

Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.

Læs mere om Per Mandrup

Helle Brønnum Carlsen

Helle Brønnum

Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 18. gang til dommerbordet til den 19. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.

Dårligt er blækket tørt på denne præsentation, førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.

Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt med opskrifter, fortællinger mv. om øen, som fruen holder så meget af. Og lur os, om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.

Ud over den friske fisk og de andre uovertrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Else frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særligt ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.

Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.

Judith Kyst

Judith Kyst, Madkulturen

Judith Kyst er direktør for Madkulturen, som er en selvejende videns- og forandringsorganisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Madkulturen arbejder for at styrke madkulturen i Danmark gennem almennyttige og kommercielle projekter.

Judith er Madkulturens ansigt udadtil og har især fokus på, at Madkulturens aktiviteter modsvarer behovene i fødevaredanmark.

Judith er også bestyrelsesformand for Fairtrade, sidder i madudvalget for Copenhagen Street Food og er medlem af præsidiet for Bedre Psykiatri.

Judith har en M.Phil. Environment and Development fra Cambridge University og en masters degree i Geografi og International Relations fra St. Andrews University, Skotland.

Hun har været dirketør for Madkulturen siden etableringen for 13 år siden, og før den tid var hun leder af Max Havelaar og Fair Trade.

Judith har altid beskæftiget sig med miljø og udvikling, og især med fokus på producentsiden indenfor fødevareproduktion, og det er da også fra den vinkel interessen for gastronomi og det kulinariske kommer.

Hun har tidligere været dommer ved konkurrencer, er formand for Chokoladeselskabet og en del af Lakridsfestivalen.

Kendskabet til Læsø som ø er begrænset. Til gengæld er hun stor fan af både jomfruhummere og jomfruhummerfestivalen og ser frem til at være dommer.

Vi glæder os til at vise Judith Kyst Læsø og Jomfruhummerfestivalen.

 

Kim Juul

Lars Roest-Madsen, foto Andreas Omvik

Kim Juul er oprindelig uddannet jurist, men har i mange år arbejdet som tekstforfatter og forfatter i forskellige sammenhænge. De sidste par år er den daglige og meget aktive leder af Østergård Kultur B&B på Læsø, som han driver sammen med sin kone Anna Katrin Nørgaard.

Senest har parret afviklet den allerførste udgave af kulturfestivalen Læsø Live.

Kim er allerede lokalt kendt som forfatter, musiker og debattør, men får nu sin debut som madanmelder – et job, han glæder sig meget til:
- Jeg er jo fra en generation, hvor vi altid har interesseret os for mad, og i familien har måltidet altid været et samlingspunkt. Jeg vil ikke kalde mig selv for gourmet-ekspert, den titel må gå til mine børn, som er bedre end mig til at lave mad, men jeg har blandt andet via mit arbejdsliv haft fornøjelsen af at kunne spise på toprestauranter i flere europæiske byer.

At være dommer er noget, jeg glæder mig rigtigt meget til. Jeg synes deltagerne er nogle virkeligt modige mennesker, for her i den slags konkurrence er det jo en helt anden situation end på restauranten, hvor den enkelte ret spiller sammen med både omgivelser, selskab, servering, vin og hele konteksten. Og personligt er jeg da også spændt på det at skulle vurdere en ret, men jeg har jo heldigvis kompetente og meget erfarne kolleger i dommerpanelet til at hjælpe, lyder det fra Kim Juul, som faktisk fremhæver en Læsø-oplevelse som værende i top af samtlige hans kulinariske oplevelser:
- Altså vi var på VesterØl, da de tog hul på deres Læsø-eventyr, og det står stadig for mig som en helt fantastisk oplevelse for alle sanser – en mindblowing totaloplevelse, lyder rosen fra Kim Juul.