Program for 2023

Her kommer programmet for dagen, du kan møde deltagerne, dagens åbningstaler og se, hvem der skal smage og bedømme retterne ved årets Jomfruhummerfestival.

Program for lørdag
den 5. august 2023,

Østerby Havn
ved Læsø Fiskeindustri

Rundvisning på Læsø Fiskeindustri:
kl. 10.00, 11.00 og 12.00
Billetter a' 50,- kr. hos Læsø Turistkontor
og på dagen i vekselboden på festivalpladsen.

Festivalen livestreames på Facebook

Kl. 10.00

Pladsen åbnes med konferencier Jes Dorph-Pedersen og Leif Ladefoged på dommerscenen og Louise Bech Brønnum i kokketeltet.

Kl. 10.15

Åbningstalen.

Kl. 10.30

Eno`flier synger hummerpille-sangen

Kl. 11.00 > konkurrencen...

Kl. 11.00: Deltager #1

Kl. 11.30: Deltager #2

Kl. 12.00: Deltager #3

Kl. 12.30: Deltager #4

Kl. 13.00: Deltager #5

Kl. 12.00 - præsentation...

Kl cirka 12 vil deltager #1 præsentere sin ret for dommerne.

 

Kl. 15.00

Overrækkelse af ”Den gyldne Jomfruhummerklo” på dommerscenen.

Åbningstaler 2023 ...

Deltagerne 2023 - offentliggøres senere

Dommerne 2023 offentliggøres senere - her er panelet fra 2022

Per Mandrup, overdommer

Per Mandrup, overdommer Læsø Jomfruhummerfestival

Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige 16 år Kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærk fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.

Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED

Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.

Helle Brønnum Carlsen

Helle Brønnum

Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 16. gang til dommerbordet til den 17. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.

Dårligt at blækket tørt på denne præsentation førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.

Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt for opskrifter, fortællinger mv. af Øen, som fruen holder så meget af. Og lur om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.

Ud over den friske fisk og de andre overtrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Ilse frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særlig ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.

Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.

Lars Roest-Madsen

Lars Roest-Madsen

Lars Roest.Madsen er uddannet journalist og har i en årrække arbejdet som freelance tekstforfatter, kommunikationsrådgiver og freelance journalist. Omdrejningspunktet har ofte været vin og gastronomi, og det har bragt ham omkring både Politiken, Gastro, Vice og Vogue Scandinavia, hvor han blandt andet har skrevet om Limfjordsøsters..

Lars debuterer som dommer ved Jomfruhummerfestivalen og glæder sig meget til sit første besøg på Læsø og ikke mindst opleve den skarpe konkurrence ved kampen om Den gyldne Jomfruhummerklo.

Lars er ikke uvant med at bedømme mad, eftersom han har fungeret som madanmelder i mange sammenhænge, men dommergerningen er ny, og han erklærer sig beæret over at være blevet inviteret med til festivalens dommerpanel:
"Jeg glæder mig rigtigt meget over at have fået muligheden for at være dommer. Jeg elsker selv jomfruhummere som råvare og at få muligheden for at få dem både på hjemmebanen og så i 5 forskellige afskygninger tilberedt at topkokke er jo en unik oplevelse..."

Vi andre glæder os så over at få en erfaren madskribent og ikke mindst en erklæret mad- og vin-elsker med i dommerpanelet og til Læsø.

Jakob Kanne Bjerregaard

Lars Roest-Madsen, foto Andreas Omvik

Debut i dommerpanelet får her i 2022 meget passende en repræsentant for Nordjylland i form af Jakob Kanne Bjerregaard, som er journalist ved Det Nordjyske Mediehus.

Jakob er ikke helt ukendt med det at smage og vurdere det, han får serveret. Siden 2011 har han nemlig anmeldt landsdelens restauranter og har nok passeret det 200 anmeldelser. Han er også medlem af De Danske Madanmeldere, som blandt andet står bag konkurrencen Årets Ret.

Jakob har været på Læsø adskillige gange, både som gæst og som madanmelder, og han glæder sig meget til opgaven som dommer ved Jomfruhummerfestivalen:
- Danmark er jo verdens førende nation på det gastronomiske område, og både Nordjylland og Læsø er jo med på det kort; vi har de senere år fået mange fremragende restauranter heroppe, som vi rask væk smider både 5 stjerner og 6 gafler efter, og så har vi hele 7 nomineringer fra Nordjylland til Årets Ret – én af dem faktisk endda fra Læsø.

Jomfruhummerfestivalen har alle årene tiltrukket topkokke, så jeg forventer naturligvis noget ekstraordinært og glæder mig meget til at opleve både maden, men naturligvis også en festival med masser af mennesker, lyder det fra Jakob Kanne.

Gæstekok 2023: ???