Jomfruhummerfestivalen 2019
Deltagerne, dommerne og et galleri...
Deltagerne 2019
Mads Søndergaard
Mads har bl.a. arbejdet på den to-stjernede michelin-restaurant AOC samt på Marchal (Hotel D’Angleterre) med én Michelin-stjerne. Og på KADEAU i København ligeledes med to Michelin-stjerner.
Siden 2013 har Mads været på Det Danske Kokkelandshold, som er talentudvikler danske kokke. Store navne som Rasmus Kofoed, Christian Wellendorf med mange andre har været på Kokkelandsholdet. I perioden 2015 – 2019 har Mads arbejdet fuldtid på Kokkelandslandet med fokus på sponsorarbejde og træning.
Mads har arbejdet med jomfruhummere fra Læsø på Folkemødet på Bornholm, hvor han i 2017, 2018 og 2019 stod/står for en pop-up restaurant ”øMad”, hvor én af forretterne var/er grillede Læsø jomfruhummere. En ret, der var utrolig populær blandt gæsterne
.
Medredaktør på TV3-programmet Masterchef Danmark.
I forhold til årets konkurrencen udtaler Mads: “Jeg vil prøve at give mit svar på smagen af Læsø (9 ways of Læsø, 3 ways of langoustine) det kan enten blive galt eller genialt”.
Kristoffer Ringsing
B-Spis, Næstved
Kristoffer har, som mange af nutidens unge kokke, en stærk passion for mad og smag for konkurrencer. Og en lang række flotte placeringer.
I februar måned i år vandt Kristoffer den fornemme titel som ”Året kok” i et meget stærkt felt med 7 andre kolleger, formåede han at tryllebinde dommerne med sine tre serveringer. Og overbevise dem om, at han var værdig til titlen ”Årets Kok”.
Arbejdsmæssigt har Kristoffer stået bag komfuret på nogle af landet store madtempler. Udlært fra Falsled Kro - Relais & Châteaux. Så fulgte Babette i Vordingborg, Michelin Restauranten Ti Trin Ned i Fredericia, hvor Kristoffer var souschef. Og i dag som køkkenchef på den forholdsvis nyåbnede B-spis Næstved, der mildest talt er blev væltet af succes og gæster fra første åbningsdag.
Kristoffer har arbejdet meget med jomfruhummere gennem sin kokketid, mest af alt nok på Restaurant ”Babette” i Vordingborg, som er kendt for sine sublime fiskeserveringer.
Kristoffer ser rigtig meget frem til at arbejde med de kendte, friske og af ham meget værdsætte jomfruhummere fra Læsø, samt at udforske Læsøs spisekammer og bruge de lokale råvarer for at kreere en ret med masser af Læsø DNA.
Simon Hedegaard
Restaurant Tabu
Simon er den tredje kok, som skal have glæden og æren af at arbejde med de helt ny fangende jomfruhummere fra havet omkring Læsø. Danmark ældste kokkekonkurrence af sin art afholdes i år for 16. gang. Lørdag de 3. august på havnen i Østerby på Læsø.
Simon skal i år forsvare Nordjylland i kampen om den Gyldne Jomfruhummerklog.
Simon startede for alvor sin kokkekarriere i Aalborg tilbage i maj 2016, hvor han blev udlært som kok fra CANblau Tapasbar. Siden da har det kun taget fart for den unge nordjyske kok, der ved åbningen af Restaurant Tabu i september 2016 flyttede med i køkkenet, hvor han den dag i dag fungerer som assisterende køkkenchef.
På Restaurant Tabu foregår Simons arbejde i køkkenet til hver en tid i symbiose med naturen - sæsonerne følges og brugen af råvarer bestemmes ud fra, hvad der er tilgængeligt blandt de nordjyske nicheproducenter.
Og så har Simon i 2019, i tæt samarbejde med det øvrige hold på Restaurant Tabu, været med sikre Bent Christensens og Den danske Spiseguide ”Bedst i Nordjylland 2019” for ikke at tale om restaurantens optagelse i årets Michelin Guide med en “Michelin Plate”
Diamond Tirawut Intawong
Restaurant KiinKiin, København
I år får, den 16. udgave og dermed Danmarks ældste af sin art, Michelin-stjernestøv idet Diamond har arbejdet på KiinKiin, der har een af de eftertragtede stjerner. Diamond skal arbejde med Læsøs Guld eller Kattegats diamanter, som er én af de mange kærlighedserklæringer til de lokale jomfruhummere.
Læsø Jomfruhummerfestival blev i 2018 tildelt den fornemme hædersdiplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi.
Kok og assistent arbejder på én af michelin-kokken Henrik Yde-Andersens nyeste restauranter Kiin Kiin 71 i Nyhavn (København). Der er tale om én af Københavns mindste restaurant med blot 6 serveringspladser. Der serveres en menu efter japansk Omkasa tradition iblandet kokkens barndoms opvækst i Thailand. Ventelisten til restaurant Kiin Kiin 71 blev endnu længere da Berlingske madanmelder Svend Rasmussen tildelte den topkarakter med 6 stjerner.
KiinKiin71 serverer skaldyr, herunder jomfruhummere, så det er to folk, der er vant til at arbejde med denne fantastiske råvare.
Dommerne 2019
Per Mandrup, overdommer
Per Mandrup har nydt, spist, smagt og vurderet de mange retter i samtlige 16 år Kokkekonkurrence om den Gyldne Jomfruhummerklo har været afholdt. CV’et er alenlangt: Tidligere Teammanager på Det Danske Kokkelandshold. Tildeling af en række flotte anerkendelser og ordner indenfor den gastronomiske verden, både i Danmark og Internationalt, hvor Per ofte er at finde som dommer ved konkurrencer på højt niveau. Per Mandrups hjerte banker for de unge kommende kokkestjerner, der er på vej at sætte Danmark på det Gastronomiske Verdenskort. Siden 2017 har Per været med til at skabe Culinary Institute by VejleErhverv i Food Innovation House i Vejle, med et stærk fokus på SMAG, holistisk sensorik hvor alle sanserne smager maden.
Per Mandrup hviler ikke på laurbærrene, og står i spidsen for "Smagens Univers" , som leverer konsulentydelser indenfor Hotel og Restaurantsegmentet, omkring koncept-, konkurrence-, måltids-, og opskriftudvikling Ydelser indenfor fødevarebranchen ligger på; fødevare / produktudvikling med fokus på den gastronomiske smag ved opskalering
Vores mission er ”at skabe rum for det sunde og sanselige måltid som fundament for god livskvalitet”
Kodeord er; SANS, VELSMAG, INNOVATION, MADGLÆDE, MADMODIGHED
Per Mandrup har i en periode på 6 år stået bag komfuret og drevet Michelin restauranten Les Etoile - et un Rose i København.
Helle Brønnum Carlsen
Helle Brønnum Carlsen sætter sig for 16. gang til dommerbordet til den 17. udgave af Læsø Jomfruhummerfestival – Danmarks ældste og hyggeligste kokkekonkurrence.
Dårligt at blækket tørt på denne præsentation førend at Helle har residensforlæggelse fra København Ø til Læsø og stranden i Vesterø (på Læsø tager man nemlig I STRANDEN), som det er sket hver eneste sommer i Helles liv.
Kærligheden til Kattegats Perle kommer til udtryk i Helles nyeste bogudgivelse "Mine Somre i Paradis 2", som ret naturligligt blev præsenteret på Læsø Spisehus i Påsken 2019. Bogen er fyldt for opskrifter, fortællinger mv. af Øen, som fruen holder så meget af. Og lur om den ikke bliver mulig at købe til Årets Jomfruhummerfestival.
Ud over den friske fisk og de andre overtrufne grøntsager, som bl.a. Inger og Ilse frembringer i sæsonen, nyder Helle sin daglige morgendukkert i Kattegat og det ”at kunne se langt” – det er noget helt særlig ved Læsø, siger fruen med aner tilbage til Carlsens Hotel i Vesterø.
Læsø er én af de to ting, der spiller en afgørende l rolle seminarielektor Helle Brønnum Carlsen liv. Den anden er maden, hvoraf fruen gennem snart 30 år har skrevet om, anmeldt og arbejdet med mad. Helle har i de sidste 22 år leveret opskrifter og madklummer til bl.a. Information, Berlingske Tidende, I Form, Politiken, Weekendavisen, Smag og Behag, White Guide Danmark og Familie Journal. Alle steder en højt skattet madanmelder med en stor fast læserskare. OG ikke mindst meget respekteret og afholdt af de restauranter og kokke som blev vurderet. Altid sagligt, professionelt og med høj etik, selv om talenterne måske ikke altid rakte til de eftertragtede 6 stjerner. I Weekendavisen bringes dybdegående artikler om madens forunderlige verden.
Katrine Klinken
Katrine er faglært kok (hos Jan Hurtigkarl og Erwin Lauterbach) og ernærings- og husholdningsøkonom,samt arbejder freelance som madskribent og konsulent. Og er forfatter til en stribe kogebøger for børn og voksne. Mest kendt er nok hendes madbibel – "Måltider" med 500 opskrifter opdelt på sæson. Og JA – der er opskrift med Jomfruhummere: ”At spise jomfruhummere og andre skaldyr er forbundet med fri- og feriedage. Det er en dejlig sommerlig frokostret, forret eller hovedret….” Mere enig kan man ikke være. Katrine har skrevet en hel kogebog tilegnet "Skaldyr", hvor der naturligvis også er opskrifter med Jomfruhummere, som kan tilberedes hjemme i egne gryder.
Katrine holder foredrag og underviser på kurser for børn og professionelle madhåndværkere i bl.a. at tilberede velsmagende mad, der både bevarer lokale madtraditioner og er fornyende og sæsonbetonet. Hun brænder for dejlige fælles måltider og mad, der er lavet godt og af den rene vare – mad med stor smag, nydelse og oplevelse. Det er vigtigt at lære om mad og måltider fra man er barn, men man kan lære at lave made hele livet! Inspiration finder hun selv ved at bruge sæsonens råvarer og på rejser, hvor hun møder madhåndværkere, der laver lokal mad. En stor del af vores madkultur kan betegnes som »fast, cheap and easy«, hvor mange går glip af meget, når mad og måltider ikke får mere opmærksomhed.
Det seneste år med Corona har forandret Katrines rejse- og arbejdsliv, og hun har åbnet Danmarks første specialvarebutik med honning, bi pollen og andre biprodukter.
Katrine Klinken er Instagrammer.
Anders Halskov Jensen
Madhjernen v. Anders Halskov-Jensen
I 2018 var Anders for første gang på Læsø og dermed for første gang dommer ved den legendariske kokkekonkurrence. Og fik dermed sat flueben ved livsønsket om at komme til Læsø og få en tallerken fuld af de bedste Læsø-råvarer og helt friske store jomfruhummere.
Anders Halskov har et flot langt MAD CV med: Mad- og vin anmelder for Jyllands-Posten, Vinanmelder for Gastromand.dk Tidligere opskriftudvikler for Skagenfood og nu for COOP/Samvirke.
Vinder af: Årets Skandinaviske hjemmekok 2012, Årets LURPAK amatørkok 2013, MasterChef - Danmarks største madtalenter 2015, DM i blindsmagning 2015
Anders været vært og konferencier til bl.a."Sol over Gudhjem" (som jo lige fik ideen til konkurrencen fra Læsø Jomfruhummerfestival) og tidligere dommer til "Årets Økokok 2017", uddeling af mejeribrugets Gourmetpris, Kokkekamp Nordjylland-København og overdommer til uddelingen af produktprisen til Årets Vildtret i 2017.
Galleri 2019