Bøger om jomfruhummerne
Læsøs Guld
Helle Brønnum Carlsen har indsamlet og redigeret et udsnit af de deltagende retter, så vi nu kan få opskrifter og inspiration til anvendelseaf jomfruhummer af Henrik Yde Andersen, Bo Bech, Nina Bundgaard, Mikael Christensen, Paul Cunningham, David Fischer, Ørjan Johanneson, Anders Jørgensen, Mikkel Karstad, Rasmus Kjær, Rasmus Klitgaard, Rene Knudsen, Mikkel Laursen, Mikkel Marchall, Kasper Nielsen, Thomas Pasfall, Elsebeth J. Poulsen, Allan Poulsen, Betina Repstock, Jonas Runnberg, Søren Selin, Jonas Tønsager og Simon Tønsager. Alt dette suppleret med lokale opskrifter samt opskrifter af Helle Brønnum Carlsen og en grundig vejledning i håndtering af jomfruhummer.
Mine somre i paradis
Helle Brønnum Carlsen
Bogen er en kærlighedserklæring til Læsø, hvor jeg har været hver eneste sommer i mit liv. Da en stor del af mit professionelle virke handler om at lave mad, tale om gode råvarer og formidle det til andre, har det været oplagt at kombinere min glæde ved Læsø med mit professionelle virke som madskribent.
Læsøs særlige farver og stemninger er indfanget af fotograf John Bendtsen, som jeg har arbejdet sammen med i mange år, og opskrifterne er alle skrevet med udgangspunkt i de helt fantastisk gode råvarer, man kan få på Læsø. Det er en personlig bog fuld af stemninger, som jeg ved, at mange deler med mig, når vi taler om, hvor vidunderligt der er på Læsø. Når der skal laves god mad er de gode råvarer det vigtigste, og så skal man i virkeligheden ikke gøre ret meget andet end behandle dem varsomt. Derfor er opskrifterne enkle og ligetil, men alle resultaterne smager herligt. Det er kort sagt de godt 80 opskrifter, jeg altid bruger, når jeg laver mad en sommer i mit personlige paradis, og som jeg gerne vil dele med andre. Det gælder både morgenmad, frokostkurven, fisk og skaldyr, grill retter og kød fra frilandskvæg og –grise, desserter med sommerens mange bær og frugter og en række grøntsags retter med alt det gode fra Læsø lige fra kartofler til kantareller. Bogen er udsolgt på forlaget og kun kan købes antikvarisk.
”Vi får go' fø’e på Læsø"
Kogebogen ”Vi får go fø’e på Læsø” er skrevet af Kirsten Melchjorsen og Olav Juul Gaarn Larsen i 1992 efter ide af Kirsten Melchjorsen.
Bogen er en opsamling af opskrifter der i sagens natur bygger på lokale råvarer af høj kvalitet, som læsøboerne altid har rådet over. Bogen er tænkt som et lille bidrag til at bevare og videreføre solidt afprøvede mad traditioner krydret med lidt kulturhistorie. Bogen kan købes i museumsbutikken på Læsø Museum, Museumsvej, 9940 Læsø
En fisk på en snor,
lidt urter, der gror.
En ske og en skål,
lidt flæsk og et kål,
en torsk og en sej,
i ovnen en steg.
Lidt gær og lidt mel,
sukat og kanel.
En suppe med visk,
på panden en fisk.
Det daglige spørgsmål
der trænger sig på,
hvad ta’r vi til middag,
og hvad ka’ vi nå?
Konkurrencens bedømmelseskriterier..: